Znajdź odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące sekcji Musicca dla szkół. Kliknij pytanie poniżej, aby zobaczyć odpowiedź. Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie tutaj, zajrzyj do ogólnej strony pomocy lub skontaktuj się z nami.
Spis treści
1. Główne
2. Konto
- Jak utworzyć konto?
Przejdź do
strony rejestracji. Możesz zarejestrować się za pomocą adresu e-mail lub konta Google lub Facebook. Proces rejestracji jest taki sam dla nauczycieli i uczniów.
- Jak uczniowie mogą utworzyć konto?
Możesz tworzyć konta w imieniu uczniów, klikając przycisk „Dodaj uczniów” u góry strony klasy. Uczniowie mogą zalogować się przy użyciu podanego przez Ciebie adresu e-mail i hasła. Jeśli ich adres e-mail jest połączony z kontem Google, mogą również zalogować się za pomocą konta Google.
Alternatywnie uczniowie mogą utworzyć własne konto na
stronie rejestracji. Mogą zarejestrować się za pomocą swojego adresu e-mail lub konta Google lub Facebook. Proces rejestracji jest taki sam dla nauczycieli i uczniów.
- Co jeśli uczeń nie ma adresu e-mail?
Do utworzenia konta wymagany jest adres e-mail. Jeśli uczeń nie ma adresu e-mail, może uzyskać dostęp do większości treści na Musicca bez logowania.
- Czy konta dzieci wymagają zgody rodziców?
Tak. Jeśli dziecko chce utworzyć konto, wymagana jest zgoda rodzica. Zgodę uzyskujemy, wysyłając do rodzica wiadomość e-mail z linkiem potwierdzającym. Jeśli nie otrzymamy zgody w ciągu 7 dni, konto dziecka zostaje automatycznie usunięte.
Jeśli nauczyciel utworzy konto za pośrednictwem narzędzi dla nauczycieli, nie prosimy bezpośrednio o zgodę rodzica. Szkoła jest odpowiedzialna za zapewnienie, że posiada niezbędne upoważnienie do tworzenia kont uczniów.
- Jak zresetować hasło ucznia?
Przejdź do strony klasy i kliknij imię ucznia w sekcji „Uczniowie”. Wprowadź nowe hasło i kliknij „Zapisz”. Uczeń będzie mógł zalogować się przy użyciu nowego hasła. Jeśli uczeń zarejestrował się za pomocą Google lub Facebooka, zmiana hasła tutaj nie wpłynie na jego hasło do tych serwisów ani na możliwość zalogowania się za ich pomocą.
- Jak usunąć konto?
Jeśli chciałbyś/-abyś usunąć swoje własne konto, przejdź do
strony ustawień osobistych. Utworzone przez Ciebie klasy również zostaną usunięte, chyba że do klasy został dodany inny nauczyciel. Uczniowie zachowają swoje konta. Konta uczniów mogą być usuwane tylko przez nich samych.
3. Klasy
- Jak utworzyć klasę?
- Ile klas mogę utworzyć?
Możesz utworzyć tyle klas, ile potrzebujesz.
- Jak dodawać uczniów do klasy?
Przejdź do strony klasy i kliknij przycisk „Dodaj uczniów” u góry strony. Jeśli uczniowie utworzyli już własne konta, udostępnij im link z zaproszeniem, aby zaprosić ich do swojej klasy. Możesz też kliknąć zakładkę „Utwórz konta”, aby utworzyć konta dla swoich uczniów. Konta utworzone w ten sposób są automatycznie dodawane do klasy.
- Ilu uczniów mogę dodać do klasy?
Można dodać dowolną liczbę uczniów. Aby jednak zapewnić płynną pracę klasy, zalecamy, aby nie dodawać więcej niż 50 uczniów na klasę.
- Jak przenieść uczniów z jednej klasy do drugiej?
Przejdź do strony klasy i kliknij imię ucznia w sekcji „Uczniowie”. Następnie wybierz nową klasę z rozwijanego menu i kliknij „Zapisz”. Wszystkie dane ucznia zostaną zachowane podczas przenosin.
Aby przenieść ucznia do klasy innego nauczyciela, najpierw usuń ucznia ze swojej klasy. Następnie inny nauczyciel może zaprosić ucznia do swojej klasy.
- Czy można dodać ucznia do wielu klas?
Tak. Jeśli jednak ranking jest włączony w obu klasach, uczeń będzie mógł zobaczyć ranking tylko tej klasy, do której ostatnio dołączył.
- Jak mogę usunąć ucznia z klasy?
Przejdź do strony klasy i kliknij imię ucznia w sekcji „Uczniowie”. Następnie kliknij link „Usuń ucznia” i potwierdź, że chcesz usunąć ucznia. Po usunięciu z klasy uczeń zachowa swoje konto.
- Czy dwóch nauczycieli może zarządzać tą samą klasą?
Tak. Możesz zaprosić innych nauczycieli z dolnej części strony klasy. Mogą oni zarządzać uczniami i nauczycielami, w tym usunąć Cię z klasy.
- Jak mogę usunąć klasę?
Przejdź do strony klasy i kliknij przycisk „Ustawienia” u góry strony. Następnie kliknij przycisk „Usuń klasę” i potwierdź, że chcesz usunąć klasę. Uczniowie zachowają swoje konta po usunięciu klasy.
4. Aktywność
- Jak wyświetlić postępy uczniów?
Rozpocznij od
utworzenia klasy i dodania do niej uczniów. Następnie otwórz klasę z menu „Szkoły”, aby wyświetlić postępy uczniów.
- Jak wyeksportować postępy uczniów?
Otwórz stronę swojej klasy i kliknij „Eksportuj dane” pod tabelami postępów. Wyświetlane dane zostaną pobrane jako plik CSV.
- Jak uczniowie zdobywają punkty?
Uczniowie zdobywają 25 punktów za wykonanie nowego ćwiczenia, 10 punktów za powtórzenie tego samego ćwiczenia i dodatkowe 25 punktów bonusowych za pierwsze bezbłędne wykonanie ćwiczenia. Punkty mają na celu zwiększenie zaangażowania uczniów.
- Czym jest ranking?
Ranking to cotygodniowy konkurs, w którym uczniowie rywalizują między sobą. Uczniowie mogą zobaczyć swoją pozycję w rankingu oraz wyświetlić 10 najlepszych uczniów. Aby zmienić dzień rozpoczęcia rankingu lub wyłączyć ranking, kliknij przycisk „Ustawienia” u góry strony klasy. Ranking klasy zastępuje ranking publiczny. Dopóki uczniowie są zapisani do klasy, nie mogą brać udziału w rankingach publicznych — nawet jeśli ranking klasy jest wyłączony.
- Czy mogę tworzyć zadania dla uczniów?
Obecnie taka funkcja jest niedostępna. Mamy nadzieję wprowadzić ją w przyszłości.
5. Prywatność